În 2021, banii se țin în aur, conform experților: ce se întâmplă cu monedele tradiționale

de: Alexandru Puiu
31 08. 2021

În cazul în care stăteai în dilemă vizavi de modul în care să-ți păstrezi economiile, un important expert financiar te sfătuiește cât se poate de călduros să ai în vedere aurul, cel puțin pentru o parte din banii pe care i-ai strâns.

Mark Mobius a fondat în urmă cu ceva timp Mobius Capital Partners. Înainte de asta, a stat trei decenii la conducerea Franklin Templeton Investment. Cu alte cuvinte, înțelege destul de bine cu ce se mănâncă banii și, mai ales, prevede destul de bine trendurile din piață după peste 30 de ani în domeniul investițiilor.

În ce să-ți ții banii, în 2021

Din poziția de investitor la nivel mondial, Mark Mobius și-a început săptămâna cu un sfat important pentru orice alți investitori, mai mari sau mai mici. În opinia sa, cu toții trebuie să ne păstrăm cel puțin 10% din portofoliu sub formă de aur, pentru că monedele tradiționale se vor devaloriza, în urma stimulentelor fără precedent introduse de autoritățile din diverse colțuri ale mapamondului, pentru a contracara pandemia de coronavirus, conform Bloomberg.

La acest moment, ”10% ar trebui să fie păstrat sub formă de aur”, a spus Mark Mobius, care a fondat fondul Mobius Capital Partners după trei decenii la conducerea Franklin Templeton Investments. ”Devalorizarea globală a monedelor va fi una destul de semnificativă în următorul an, având în vedere cantitatea incredibilă de monedă care a fost tipărită”, a continuat investitorul

Pentru context, cotația aurului a atins un nivel record în 2020, pe măsură ce pandemia a declanșat o migrație a investitorilor către active sigure. Campaniile de vaccinare au reglat însă piața, iar valoarea aurului a mai coborât. Devalorizarea aurului a venit și în contextul înc are, pentru a contracara criza sanitară, băncile centrale și guvernele din întreaga lume au introdus un set fără precedent de stimulente monetare și fiscale. Această nouă realitate a umflat bilanțurile băncilor centrale, dar, în același timp, a pus presiune pe finanțele statelor și, nu de puține ori, a amplificat inflația locală.

„Va fi foarte, foarte bine să deţii aur fizic la care să ai acces imediat, fără pericolul ca guvernul să confişte tot aurul”, a spus Mobius, într-un interviu pentru Bloomberg. Pe piaţa spot, uncia de aur se tranzacţiona luni la aproape 1.815 dolari, după ce în urmă cu un an a atins un maxim istoric de 2.075 dolari. De la începutul lui 2021, aurul s-a devalorizat cu 4%.